Пошук по сайту:

Алжирська боксерка потрапила у гендерний скандал і виграла «золото» Олімпіади в Парижі

Алжирська боксерка потрапила у гендерний скандал і виграла «золото» Олімпіади в Парижі
Алжирська боксерка потрапила у гендерний скандал і виграла «золото» Олімпіади в Парижі

Алжирська боксерка Іман Хеліф перемогла китаянку Ян Лю у п’ятницю в поєдинку за золоту медаль у ваговій категорії до 66 кг на літніх Олімпійських іграх у Парижі.

Про це пише CNN.

“Я дуже щаслива. Вісім років я мріяла про це, і тепер я олімпійська чемпіонка і золота медалістка. Я працювала вісім років, без сну, вісім років втомлена. Я хочу подякувати всім людям, які прийшли підтримати мене. Всім людям з Алжиру і всім людям на моїй базі. Я хочу подякувати всій команді, моєму тренеру. Дуже вам дякую”, – сказала вона після бою.

Хеліф стала об’єктом світової уваги після перемоги над італійською боксеркою Анджелою Каріні всього за 46 секунд у попередньому поєдинку.

Бій викликав шквал образ в Інтернеті: трансфобні коментатори некоректно називали Хеліф “чоловіком”, оскільки вона раніше не пройшла так званий “гендерний тест” федерації боксу.

Читайте по темі: У потягу Укрзалізниці виявили п’яними працівників воєнізованої охорони

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) неодноразово підкреслював, що Хеліф відповідає критеріям, необхідним для участі в змаганнях.

Речник МОК Марк Адамс на пресконференції після бою з Каріні захистив участь Хеліф в Олімпійських іграх 2024 року в Парижі, заявивши, що Хеліф “народилася жінкою, була зареєстрована жінкою, прожила своє життя як жінка, боксувала як жінка, має жіночий паспорт”.

МОК тоді підтвердив, що це був “не бій чоловіка з жінкою”, і що “з наукової точки зору щодо цього існує консенсус”.

Коментарі:

comments powered by Disqus