Пошук по сайту:

Дві третини російських спортсменів, допущених до участі в Олімпіаді, підтримують війну в Україні

Дві третини російських спортсменів, допущених до участі в Олімпіаді, підтримують війну в Україні
Дві третини російських спортсменів, допущених до участі в Олімпіаді, підтримують війну в Україні

Десять з п’ятнадцяти росіян, які виступатимуть під нейтральним прапором у Парижі, підтримують російське вторгнення в Україну або мають зв’язки з російською армією. Цього МОК не помітив, хоча юристи надали йому всі необхідні докази порушень.

Про це йдеться в доповіді, опублікованій в четвер міжнародним правозахисним фондом «Global Rights Compliance» (GRC).

«МОК закриває очі на участь російських і білоруських спортсменів, які продемонстрували свою підтримку незаконному вторгненню Росії в Україну. Це не лише порушення Статуту ООН, але й продовження покарання невинних чоловіків, жінок та дітей України», - йдеться в документі.

Для того, щоб бути запрошеними на Ігри, "нейтральні індивідуальні спортсмени" повинні були пройти як кваліфікаційний бар’єр, так і подвійну перевірку міжнародними федераціями, а потім і МОК, щодо відсутності їхньої активної підтримки війни в Україні та зв’язків з армією своєї країни.

"Попри те, що Global Rights Compliance представила чіткі докази цих порушень, МОК не вжив заходів", - зазначає фундація.

Так, за даними GRC, велосипедистка Олена Іванченко в березні 2022 року вподобала в соцмережах пост із зображенням Сталіна з підписом "Перемир’я з ворогом можливе після його знищення".

У доповіді також стверджується, що ще одна велосипедистка, Тамара Дронова, порушила одразу два правила - зв’язки з російськими органами національної безпеки та підтримка війни на публіці. 34-річна каноїстка Олеся Ромасенко, згідно зі звітом, є членом Центрального спортивного клубу армії (ЦСКА), спортивної установи при Міністерстві оборони Росії.

Читайте по темі: Україна повернула з окупованих територій двох жінок похилого віку

Понад третина білоруських спортсменів також порушили правила, ухвалені самим МОКом.

Нагадаємо, усього п’ятнадцять росіян і 16 білорусів виступатимуть під нейтральним прапором на Олімпійських іграх в Парижі з 26 липня по 11 серпня. Вони також не братимуть участі в церемонії офіційного відкриття Ігор, але зможуть спостерігати за нею разом з іншими олімпійцями.

Коментарі:

comments powered by Disqus